Rosół zabielany podany z pieczonym kurczakiem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 kg ekologicznego kurczaka
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 1 duża cebula
- ½ pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 900 ml wywaru drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzej piekarnik do 200°C. Całego kurczaka posyp solą i pieprzem. Usmaż na oleju. Do brytfanny włóż posiekaną cebulę, pora i selera naciowego. Dorzuć ząbki czosnku, liść laurowy i gałązkę tymianku. Ułóż kurczaka na warzywach, wlej wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i wstaw na 50 minut do rozgrzanego piekarnika. Mięso co jakiś czas polewaj wywarem. Gdy się dusi, przygotuj beszamel. W rondelku roztop masło, dorzuć mąkę. Smaż mieszając na średnim ogniu, aż zasmażka stanie się złocista. W drugim rondlu zagotuj mleko. Wlewaj stopniowo do zasmażki, cały czas rozcierając, aż powstanie gładka masa. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij kurczaka z brytfanny i odłóż na bok. Zagotuj beszamel i stopniowo dolewaj do niego przecedzony wywar z duszenia kurczaka. Dolej śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Rosół gotowy. Pokrój mięso i ułóż na talerzach. Zalej rosołem. Na wierzchu umieść rumiane plastry piersi. Skrop oliwą.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
  
                     
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                        