Śledzie gotowane w piwnej marynacie

Śledzie gotowane w piwnej marynacie
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy wigilijne

Przygotowanie:

Składniki marynaty:
150 ml jasnego piwa
4 łyżki stołowe octu z cydru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
gałązki świeżego tymianku
½ łyżeczki cukru demerara

Składniki dania:
4 śledzie (filety)
2-3 cebule, pokrojone w talarki
masło (do smarowania i smażenia)
sól i pieprz
25-50 g masła do sosu
porwane listki natki
oliwa (do polania)

Przygotowanie:
Do rondla wlej jasne piwo. Dodaj ocet z cydru, rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Dorzuć ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i gałązki świeżego tymianku. Dodaj cukier demerara. Podgrzej, a następnie pozostaw z przyprawami, aż wystygnie. Śledzie ułóż na blasze posmarowanej masłem. Polej marynatą. Niech płyn przez chwilę mruga na małym ogniu. Gdy pojawiają się bąbelki, pora zdjąć go z ognia. Potem przykryj blachą, żeby śledzie doszły w cieple. Cebule usmaż na maśle, aż staną się złociste. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij śledzie z marynaty i trzymaj w cieple. Przecedź ją przez sito do rondla. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę. Łyżkę stołową marynaty dolej do cebuli i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Na cebuli ułóż śledzie. Do marynaty dodaj 25-50g masła. Wymieszaj blenderem ręcznym. Dodaj porwane listki natki. Polej wokół półmiska. Śledzie polej oliwą, żeby nieco lśniły.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 9”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA