Surf & turf
 
                                    
                    
                Przygotował:
Adam Borowicz
- Seria kulinarna:
- Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1kg combru z sarny w całości
- ½ kg filetów z karpia
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 30 ml octu balsamicznego
- 50 g masła
- 500 ml oleju rzepakowego
- 300 g brukselki
- 500 g ziemniaków
- 150 ml śmietanki słodkiej
- liście szałwii
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczamy comber z białych włókien.
Obieramy ziemniaki, dzielimy na 4 części, wrzucamy do wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Filet z karpia dzielimy na 2 cm paski, robiąc w środku 3 cm nacięcie wzdłuż paska, by móc przewlec przez nie dolną część paska, robiąc tak zwane faworki. Przyprawiamy solą i pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej. Smażymy jak faworki na głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru i odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy.
Następnie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie do miękkości.
Rozgrzewamy patelnie grillową, dodajemy 50 ml oleju i smażymy comber około 6 minut z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy comber na bok, aby odpoczął. Na tę samą rozgrzaną patelnie dolewamy czerwonego wina, aby oczyścić dno patelni - na nim zawarte są wszystkie smaki. Redukujemy około 10 minut, dodając balsamico i uzyskując jednolitą emulsję. Doprawiamy pieprzem i solą i na sam koniec dodajemy 50 g zimnego masła i mieszamy do połączenia.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i masłem i mieszamy uzyskując aksamitne puree.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy brukselkę i lekko zarumieniamy.
Comber kroimy na 3 cm plastry, wykładamy na talerz razem z puree i brukselką. Na górę combra kładziemy faworka z karpia, polewamy aromatycznym winnym sosem, ozdabiając listkami szałwii.
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak