Szkocki keks

Szkocki keks
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dolewaj trzy rozkłócone jajka, cały czas ucierając. Jeśli podczas dolewania jaj masa zacznie się warzyć, dosyp łyżkę mąki. Dosyp resztę przesianej mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i zmielone migdałów. Wymieszaj. Dodaj wszystkie bakalie i skórkę startą z cytrusów. Wymieszaj. Dolej sok z cytrusów i whisky. Wymieszaj. Ciasto można upiec w jednej foremce o średnicy 20 cm. Wtedy należy je piec w rozgrzanym piekarniku przez 2-2,5 godziny. Jeżeli przełożysz ciasto do foremek na muffiny, wystarczy piec przez 20-25 minut w tej samej temperaturze. Podając keks wystarczy polać go gęstą śmietaną. Bardziej wytworna wersja to małe keksy podane z syropem z rodzynków i whisky oraz zabaglione z whisky, posypane cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA