Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i zielonymi oliwkami

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i zielonymi oliwkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule, pokrojone w cienkie półtalarki
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki goździków
  • porządna szczypta szafranu (namocz go w odrobinie wody)
  • 300 ml wywaru z kurczaka lub wody
  • kurczak, podzielony na 8 części
  • 2 kiszone cytryny, pokrojone w paski
  • 20 zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w naczyniu do tażinu lub w szerokim rondlu albo na głębokiej patelni. Włóż cebulę i podsmaż, aż zmięknie i nabierze złotawej barwy. Dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy. Przesmaż przez minutę, po czym odsuń na brzeg naczynia. Włóż kawałki kurczaka, skórą do dołu i smaż przez kilka minut, po czym przewróć. Posól, wlej wywar lub wodę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 45 minut, regularnie obracając kawałki kurczaka, do momentu, kiedy mięso niemal odchodzi od kości.

Dołóż jedną pokrojoną cytrynę oraz wypestkowane oliwki, gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Tuż przed podaniem wymieszaj z natką i kolendrą. Udekoruj paskami pozostałej cytryny i podawaj natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA