Tokayaki (kulki z ośmiornicą)

Tokayaki (kulki z ośmiornicą)
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • Ciasto takoyaki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 kubki ichiban dashi (lub wody zmieszanej z dashi w proszku lub koncentratem dashi)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
Farsz:
Dodatki:
  • sos otafuku
  • japoński majonez
  • aonori (suszone płatki nori)
  • katsuoboshi (suszone płatki bonito)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Takoyaki: wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie rzadkie ciasto. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody.

Rozgrzej i natłuść patelnię do takoyaki. Wlej we wgłębienia ciasto i w każde włóż kawałek ośmiornicy. Posyp imbirem, tenkasu i dymką. Zgarnij nadmiar ciasta do wgłębień i zacznij obracać kulki, aż zrobią się chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostaną miękkie.

Powyciągaj kulki z wgłębień, polej sosem otafuku, japońskim majonezem, posyp aonori i płatkami bonito.

Uwaga:
Elektryczne urządzenia do takoyaki sprzedawane są w Australii jako maszynka do holenderskich naleśników.
W wersji dania Aratakayamy jako dodatki wykorzystano sól, majonez, prażone nasiona sezamu, dymkę i sok z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA