Wiedeński tort orzechowy
Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
 - Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
 - Trudność:
 - trudne
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia austriacka
 - Ilość osób:
 - 12
 
Przygotowanie:
Ciasto
1 szklanka grubo mielonych orzechów włoskich
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki soli
7 dużych jajek o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem
1 szklanka mleka 2%
3 łyżki sosu custard w proszku
¼ szklanki miodu
2 łyżki brandy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g miękkiego masła
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru-pudru, przesianego
½ szklanki dżemu morelowego
½ szklanki obranych połówek orzechów włoskich do przybrania
Przygotowanie ciasta
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Wysyp ją cukrem, strząsając nadmiar i wyłóż dno papierem do pieczenia. Zmiel pulsacyjnie ½ szklanki mąki z orzechami. Przesiej drugie ½ szklanki mąki z solą do miski, zmieszaj z mąką z orzechami i odstaw. Ubij mikserem jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gęstą, puszystą masę (ok. 6 min). Wsyp do niej mąkę w dwóch porcjach, wymieszaj i wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz 35 – 40 min, aż szpikulec wbity w środek będzie czysty po wyjęciu (nie otwieraj piekarnika przez 35 min). Odstaw ciasto do ostygnięcia na 15 min., a następnie wyjmij je z formy i ostudź całkowicie.
Przygotowanie kremu
Zmieszaj w rondelku mleko z kremem custard w proszku i doprowadź do wrzenia, bez przerwy mieszając, aż zgęstnieje (ok. 4 min). Mieszając dodaj miód i zdejmij rondel z ognia. Przecedź krem przez gęste sitko do mniejszej miski, wstaw do większej i wlej w przestrzeń między miskami lodowatą wodę, żeby krem szybko ostygł. Dolej brandy i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
Zmiel w malakserze orzechy z cukrem pudrem i odstaw. Ostudzony krem custard rozmieszaj mikserem, żeby zmiękł. Dodawaj po czubatej łyżce masła i mieszaj, zdejmując krem ze ścianek miski. Zmniejsz obroty miksera i mieszając wsypuj cukier-puder zmieszany z orzechami.
Przetnij ciasto w poprzek na dwie części i posmaruj dolną dżemem morelowym. Rozprowadź na spodzie ok. ¼ szklanki kremu orzechowego. Ułóż na wierzchu drugą część ciasta i rozsmaruj resztę kremu na wierzchu i bokach. Na bokach dookoła przyklej resztę grubo mielonych orzechów włoskich. Przybierz tort połówkami orzechów i wstaw do lodówki, żeby krem stężał.
© Anna Olson
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W