Cynaderki cielęce z kawą i likierem genepi a la Jean Sulpice
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
 - Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
 - Trudność:
 - Rodzaj dania:
 - Dania z cielęciny, Podroby
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 - Ilość osób:
 - 4
 
Składniki:
- 
                                                                                        
                    			
2 cynaderki cielęce przygotowane przez rzeźnika
 - 2 szalotki
 - 2 łyżeczki likieru genepi
 - 2 espresso
 - 3 łyżki śmietany
 - 3 łyżki bulionu cielęcego
 - 1 kieliszek wina mondeuse
 - sól, pieprz
 - oliwa z oliwek
 - 
                                                                                        
                    			
Ziemniaki dauphine:
 - 4 ziemniaki średnie
 - 120 ml wody
 - 80 gr masła
 - 50 gr mąki
 - 3 jaja
 - oliwa
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż na zloty kolor cynaderki przez 60-90 sekund. Dodaj 30 gr masła, kładąc je na cynaderki w trakcie smażenia.
2. Odcięte przez rzeźnika kawałki cynaderek podsmaż z posiekaną szalotką. Gdy będzie dobrze zeszklone, podlej winem, dodaj kawę likier genepi, posól, popieprz i zredukuj, aby sos był kleisty. Przetrzyj sos na sicie. Odstaw.
3. Przygotuj ziemniaki dauphine: ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie w dużym rondlu, na początku wkładając ziemniaki do zimnej wody. Weź garnek, nalej wody, dodaj masło i rozpuść go. Dodaj mąkę, ciągle mieszając, do uzyskania brązowej zasmażki. Rozgnieć ziemniaki, dodaj zasmażkę. Wbij jaja, posól, popieprz, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj. Podgrzej frytkownicę lub garnek z litrem oleju. Wkładaj po łyżce ciasta do gorącego oleju, wyjmij, odsącz, posól i podawaj. Tuz przed podaniem podgrzej cynaderki z sosem na patelni, na małym ogniu.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź