Dahl

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 48)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- łyżeczka oleju z krokosza
- posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- łyżka posiekanych łodyżek kolendry
- 2 łyżeczki startego imbiru
- pół filiżanki pokrojonego w kostkę selera
- po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy i garam masali
- pokrojona w kostkę marchewka
- pokrojona w kostkę cukinia
- filiżanka pokrojonej w kostkę dyni ze skórką
- filiżanka soczewicy
- 500 ml bulionu jarzynowego
- liść limetki kaffir
- sól
- cytryna
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę na oliwie. Dodać czosnek, imbir, marchewkę, cukinię i seler. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy i dynię. Smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do patelni. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody. Soczewicę zmiksować i przełożyć na patelnię. Wlać bulion i dodać liść limetki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż soczewica zmięknie. Jeśli trzeba, doprawić wszystko solą. Podawać z kolendrą i cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W