Domowy ocet z resztek jabłek

Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ¾ słoika wypełnionego skórkami i ogryzkami jabłek
- tyle słodkiej wody, ile trzeba do wypełnienia słoika (proporcje: 1 łyżka cukru na szklankę letniej, przegotowanej wody)
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Słoik z resztkami jabłek zalej słodką wodą, zakryj gazą, przewiąż gumką i postaw słoik w suchym, ciemnym i ciepłym miejscu.
Skórki i ogryzki są lekkie, więc wypływają na wierzch, to może spowodować wytworzenie się pleśni, dlatego zawartość mieszaj dwa razy dziennie lub, a jeżeli słoik ma szerokie wejście, postaw mały talerzyk na powierzchni.
Po 14 dniach odcedź skórki i ogryzki. Pozostaw ocet w ciemnym miejscu, w słoiku. Fermentacja ustanie po 40-60 dniach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W