Eskalopki cielęce ze szparagami i sosem z kurek
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Sos śmietanowo-kurkowy
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
1 łyżeczka (5 ml) roztartego czosnku
2 szklanki (500 ml) kurek
¼ szklanki (60 ml) białego wermutu
2 szklanki (500 ml) kremówki
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek, pilnując, by się nie zrumienił. Wrzucić grzyby i smażyć na średnim ogniu, aż będą złociste. Zwiększyć ogień, wlać wermut oraz śmietanę i gotować 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło.
Eskalopki cielęce
24 młode szparagi
6 sznycli cielęcych (po 100 g każdy)
12 plastrów sera provolone
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki stołowe (30 ml) mąki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blanszować szparagi 1 minutę w garnku osolonego wrzątku. Wrzucić do lodowatej wody, by przerwać proces gotowania. Sznycle przekroić na połówki.
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z pozostałymi przyprawami. Na każdym sznyclu położyć plasterek sera i 2 zblanszowane szparagi. Ciasno zwinąć i lekko oprószyć mąką. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Kłaść po 3 eskalopki złączeniem ku dołowi, smażyć 30 sekund, obrócić i obsmażyć drugą stronę. Przekładać na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać z sosem z kurek.
© Donna Dooher
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska