Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą

Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przygotowanie:


Gazpacho:
250 g pokrojonych dojrzałych pomidorów
2 posiekane cebule
2 duże czerwone papryki, pokrojone
1/2 małego ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
1 mały czosnek
75 g białego pieczywa bez skórki
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml wody
odrobina octu z sherry
kostki lodu

Purée z rzeżuchy:
100 g rzeżuchy
50 ml zimnego bulionu drobiowego
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek

Przybranie:
posiekana czerwona papryka
młoda rzeżucha

Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do miski i zostaw w lodówce na kilka godzin. Przełóż do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę. Zanurz liście rzeżuchy w osolonym wrzątku na 20 sekund. Następnie wrzuć do zimnej wody, żeby je odświeżyć. Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj purée z rzeżuchy i udekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy.


Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA