Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą
 
                                    
                    
                - Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Przygotowanie:
Gazpacho:
250 g pokrojonych dojrzałych pomidorów
2 posiekane cebule
2 duże czerwone papryki, pokrojone
1/2 małego ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
1 mały czosnek
75 g białego pieczywa bez skórki
1 cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml wody
odrobina octu z sherry
kostki lodu
Purée z rzeżuchy:
100 g rzeżuchy
50 ml zimnego bulionu drobiowego 
sok z połówki cytryny 
oliwa z oliwek 
Przybranie:
posiekana czerwona papryka
młoda rzeżucha
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do miski i zostaw w lodówce na kilka godzin. Przełóż do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę. Zanurz liście rzeżuchy w osolonym wrzątku na 20 sekund. Następnie wrzuć do zimnej wody, żeby je odświeżyć. Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj purée z rzeżuchy i udekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy. 
Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”
                    
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         Dave  Myers
 Dave  Myers 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan