Hiszpańska tortilla
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Tortilla2 ½ szklanki pokrojonych w plasterki ziemniaków
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (250 ml) pokrojonej w 3 mm plasterki czerwonej cebuli
1 szklanka (250 ml) pokrojonej kiełbasy chorizo
8 jajek
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego tymianku
½ łyżeczki (2 ml) tłuczonego pieprzu
2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, zgasić ogień, odstawić na 5 minut, odcedzić – dzięki temu plasterki się nie połamią. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chorizo oraz cebulę, aż będzie miękka.
Ubić jajka z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu. Wymieszać z ziemniakami, cebulą i kiełbasą.
Na patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić, wlać masę jajeczną, delikatnie potrząsnąć patelnią, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Wstawić do piekarnika, piec 25 – 30 minut. Wyłożyć na talerz. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Pikantny sos pomidorowy
¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego
2 łyżki stołowe (30 ml) brązowego cukru
2 łyżeczki (10 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) tartego imbiru
1 łyżka stołowa (15 ml) roztartego czosnku
1 łyżeczka (5 ml) żółtych nasion gorczycy
1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka (5 ml) mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka (5 ml) pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki (2 ml) pasty curry
szczypta szafranu
¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
4 szklanki (1 l) posiekanych pomidorów Roma
1 ½ szklanki (375 ml) soku pomidorowego
Przygotowanie
W stalowym garnku wymieszać ocet z cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty i zdjąć z ognia. W małej misce połączyć imbir, czosnek, gorczycę, pieprz, kmin, pieprz, pastę curry i szafran. W rondlu rozgrzać oliwę, aż zacznie dymić. Ostrożnie wrzucić przyprawy. Smażyć 2 minuty.
Wlać ocet, sok pomidorowy, wrzucić pomidory i gotować 20 minut.
© Donna Dooher
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Si King
 Si King 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka