Kasza gryczana z pieczonym burakiem, kapustą włoską i pestkami dyni
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 2 buraki
- 1 duża czerwona cebula
- ćwiartka kapusty włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- kilka łyżek wody
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- pęczek zielonej pietruszki
- kilka łyżek prażonych pestek dyni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraki umyj, nakłuj widelcem, nasmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200º C przez około 45 minut.
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle.
Dodaj cienko poszatkowaną kapustę, kozieradkę i zalej kilkoma łyżkami wody. Gotuj chwilę, aż kapusta zmięknie.
Dodaj kaszę i buraki starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Na koniec dodaj sok z cytryny, zieloną pietruszkę i posyp prażonymi pestkami dyni.
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle.
Dodaj cienko poszatkowaną kapustę, kozieradkę i zalej kilkoma łyżkami wody. Gotuj chwilę, aż kapusta zmięknie.
Dodaj kaszę i buraki starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Na koniec dodaj sok z cytryny, zieloną pietruszkę i posyp prażonymi pestkami dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W