Kokosowe curry z kurczakiem

Kokosowe curry z kurczakiem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 500 g pokrojonych w cienkie paski piersi kurczaka bez skóry
  • posiekana cebula
  • pokrojona papryka
  • 50 g cukru palmowego
  • 2 puszki śmietanki kokosowej
  • 2 filiżanki bulionu albo wody
  • sok z dwóch limetek
  • 3 łyżki oleju z krokosza
Pasta curry:
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru (albo galangalu)
  • posiekane chili bez nasion
  • duży pęczek kolendry i bazylii
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście limetki kaffir

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki pasty curry zmiksować. 2 łyżki pasty smażyć przez 3-5 minut na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę. Wlać bulion i śmietankę. Dodać cukier. Gotować przez 20 minut. Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Dołożyć kurczaka i gotować przez 2-3 minuty. Przyprawić sokiem z limetki.
Podawać z gotowanym ryżem skropionym mleczkiem kokosowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA