Labraks w bezie
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 duży, świeży, wypatroszony labraks (okoń morski)
- sól
- pieprz
- 50 g masła
- ¼ pęczka koperku
- kilka listków szałwii
- skórka starta z ½ cytryny
- duża szczypta mielonego kuminu
- 3 białka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem, szałwią, skórką z cytryny i kuminem. Do środka ryby wkładamy masę maślaną i odkładamy ją na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dosypujemy po łyżce soli. W sumie dodajemy ok. 200 g. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy rybę i dokładnie okładamy ją sztywną bezą. Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut. Jeśli beza będzie się zbyt mocno przypiekać zmniejszamy temperaturę. Rybę wyciągamy z bezy, porcjujemy i serwujemy, np. z kalafiorem i ciecierzycą (kolejny przepis).
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
Kuchnia międzynarodowa
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         
                         Donna Hay
 Donna Hay 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka