Lasagne
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g płatów lasagne
- gruboziarnista sól
- 5 włoskich kiełbasek wieprzowych
- łagodnych lub ostrych i łagodnych
- ponakłuwanych widelcem
- 450 g ricotty
- ¾ szklanki świeżo startego pecorino romano lub parmezanu
- 1 duże jajko
- rozkłócone
- 5 szklanek domowego sosu pomidorowego (podwoić proporcje podstawowego przepisu i gotować sos godzinę)
- 450 g mozzarelli
- pokrojonej w grube plastry
- oliwa
- do polania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym garnku. Dobrze posolić, włożyć płaty lasagne i gotować o połowę krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 175° C. Na patelni, na dość dużym ogniu, smażyć kiełbaski ok. 10 minut. Kuchennymi nożycami pociąć je na plastry, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 minut, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Wymieszać w misce ricottę, pół szklanki pecorino i jajko. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 33 cm wlać jedną szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć na wierzchu jedną trzecią płatów lasagne tak, aby przykryły całe dno naczynia. Rozłożyć na makaronie usmażone kiełbaski i polać drugą szklanką sosu. Ułożyć drugą warstwę płatów. Wyłożyć na makaron masę serową i wyrównać ją łyżką. Przykryć pozostałymi płatami lasagne. Wlać półtorej do dwóch szklanek sosu, aby dokładnie przykrył makaron. Równo rozłożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Posypać resztą pecorino i polać oliwą. Piec bez przykrycia ok. 45 minut, aż sos zacznie mocno bulgotać, a wierzch lasagne lekko się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 10-15 minut. Podawać z dodatkowym startym serem do posypania i podgrzanym sosem do polania.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Kuchnia włoska
Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska 
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                         
                         
                        