Lasagne
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki
płaty makaronu
Sos
2-3 łyżki oliwy z oliwek
posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 filety anchois
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
sól i świeża bazylia
Warzywa
pokrojony na plasterki bakłażan, słodki ziemniak i 2 cukinie
pół filiżanki oliwy
2 łyżeczki soli
czarny pieprz
filiżanka pieczarek podsmażonych na oliwie z solą i czosnkiem
paczka miękkiego tofu
2 filiżanki ricotty
1/3 filiżanki mleka sojowego
Pesto
rozgnieciona w moździerzu filiżanka orzechów z pęczkiem bazylii, oliwą z oliwek, solą, parmezanem i czosnkiem
pęczek natki pietruszki i bazylii
Przygotowanie
Cebule, czosnek i anchois podsmażamy na oliwie przez minutę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz. Wrzucamy poszarpane listki bazylii. Gotujemy całość 15-30 minut. Z ricotty, pesto i mleka sojowego robimy gładki sos. Warzywa polewamy oliwą i przyprawiamy. Układamy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na dno formy do lasagne wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy płaty makaronu i polewamy je sosem z ricotty. Na wierzchu układamy warstwę bakłażana, a na niej makaron. Następnie warstwę sosu pomidorowego, pieczarki i makaron. Każdą warstwę posypujemy ziołami. Układamy warstwę tofu. Czynności kontynuujemy, aż naczynie będzie zapełnione. Na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy i warzywa. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Kuchnia międzynarodowa
Makarony, kluski
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
  
                     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                        