Lazanie z serem dojrzewającym, pieczarkami i szpinakiem

Lazanie z serem dojrzewającym, pieczarkami i szpinakiem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 12 płatów lazanii
  • 500 ml tartej mozzarelli

Składniki beszamelu:

  • 60 ml masła
  • 60 ml mąki
  • 750 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Składniki farszu z pieczarek i szpinaku:

Składniki farszu serowego:

  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 150 g dojrzewającego, niebieskiego sera, pokrojonego w kostkę
  • 475 g ricotty
  • 1 jajo
  • 125 ml świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku gotuj płaty lazanii we wrzątku, aż będą al dente. Przepłucz zimną wodą. Odłóż na bok.


Beszamel:

W rondlu na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez minutę mieszając. Wlej mleko, nie przerywając mieszania i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu często mieszając, żeby sos nie przywarł.


Farsz szpinakowo-pieczarkowy:

Na dużej patelni, na silnym ogniu podsmaż pieczarki na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i odparuj. Przełóż do dużej miski. Na tej samej patelni podsmaż szalotki na reszcie oliwy aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż, aż płyn odparuje. Dodaj do pieczarek w misce, dolej 125 ml beszamelu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw.


Farsz serowy:

Na patelni podsmaż cebulę na maśle aż zmięknie. Przełóż do miski i wystudź. W robocie kuchennym zmiksuj cebulę, oba sery, jajo i bazylię na gładką masę. Odłóż.


Przygotowanie:

Ustaw kratkę w środku piekarnika. Podgrzej piekarnik do 190°C. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 35x20 cm wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż warstwę płatów lazanii. Wyłóż farsz szpinakowo-pieczarkowy. Przykryj warstwą płatów lazanii. Rozsmaruj farsz serowy. Nałóż warstwę płatów lazanii. Wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż płaty lazanii, wlej resztę beszamelu, posyp mozzarellą. Piecz przez 40-45 minut, potem wstaw pod grill, żeby ser zbrązowiał. Zostaw na 5 minut. Podawaj z sałatką pomidorową.



@ Ricardo Larrivée

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA