Makaron z sosem z wątróbek drobiowych

Makaron z sosem z wątróbek drobiowych
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle lub linguine
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 – 100 g świeżo startego parmezanu
  • 75 g niesolonego masła
  • 1 mała cebula
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 50 ml wina marsala lub sherry
  • 1 biała trufla lub ew. 30 g suszonych borowików i 2 łyżeczki oliwy truflowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, według zaleceń na opakowaniu. Tymczasem obrać cebulę i drobno posiekać. Wątróbki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, osączyć (płyn zachować) i drobno posiekać. Na dużej patelni stopić 50 g masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 5 – 7 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Buco 11 lat temu

Ogólnie przepis jak najbardziej spoko, zrobiłem go na drugi dzień po obejrzeniu w telewizji Dwóch Włochów. Oczywiście nie miałem trufli i je zastąpiłem papryką czerwoną, która dodatkowo bardzo fajnie wpłynęła na koloryt dania. Przysmażyłem ją na maśle i dodałem pod koniec smażenia wątróbek. Dodałem także świeżą bazylie przed parmezanem. Rodzinka zjadła aż się uszy trzęsły. Więcej takich w sumie prostych i świeżych przepisów.
Buco

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA