Pasta al limone

Pasta al limone
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g linguine
  • 2 organiczne niewoskowane cytryny
  • 170 g parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek bazylii
  • mały pęczek pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wyciskamy sok z obu cytryn. Na rozgrzaną patelnię dodajemy zest z cytryn, 2/3 soku oraz kilka łodyg bazylii. Podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu.

Do oddzielnej miski ścieramy ser.

Odcedzamy makaron i przerzucamy go na patelnię, ale zachowujemy wodę z gotowania. Podlewamy makaron odrobiną oliwy i dodajemy mniej więcej 80 ml wody z gotowania. Mieszamy i dodajemy trochę parmezanu, gdy ten się rozpuści i idealnie zemulguje, dodajemy jeszcze trochę wody i sera. Chodzi o to, aby powstał idealnie gładki sos.

Gdy sosu jest wystarczająco dużo, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.

Gotowy makaron układamy na talerzu. Posypujemy jeszcze odrobiną zestu, świeżo tartego parmezanu i pieprzu. Podajemy od razu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA