Pasta al limone

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g linguine
- 2 organiczne niewoskowane cytryny
- 170 g parmezanu
- 6 łyżek oliwy
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- kilka gałązek bazylii
- mały pęczek pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Wyciskamy sok z obu cytryn. Na rozgrzaną patelnię dodajemy zest z cytryn, 2/3 soku oraz kilka łodyg bazylii. Podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu.
Do oddzielnej miski ścieramy ser.
Odcedzamy makaron i przerzucamy go na patelnię, ale zachowujemy wodę z gotowania. Podlewamy makaron odrobiną oliwy i dodajemy mniej więcej 80 ml wody z gotowania. Mieszamy i dodajemy trochę parmezanu, gdy ten się rozpuści i idealnie zemulguje, dodajemy jeszcze trochę wody i sera. Chodzi o to, aby powstał idealnie gładki sos.
Gdy sosu jest wystarczająco dużo, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.
Gotowy makaron układamy na talerzu. Posypujemy jeszcze odrobiną zestu, świeżo tartego parmezanu i pieprzu. Podajemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź