Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Placki
garść soli morskiej
700 g ziemniaków odmiany King Edward (lub innych sypkich ziemniaków)
7 jajek ( 3 w całości, 4 białka)
55 ml śmietany kremówki
75 g mąki pszennej
sól i pieprz
1-2 łyżki oleju roślinnego
Koperkowa creme fraiche
8 łyżek creme fraiche (lub gęstej śmietany)
sok z połówki cytryny
3-4 łodyżki świeżego koperku, drobno posiekane
Do podania
8 plasterków wędzonego łososia
Przygotowanie placków
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysypać blachę do pieczenia solą, ziemniaki ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na soli. Piec 40 minut do godziny, aż będą miękkie.
Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół, wyjąć łyżką miąższ ze skórki. W misce wymieszać śmietanę, całe jajka i białka, dodać makę i wymieszać na gładką masę. Na patelni teflonowej rozgrzać kilka łyżek oleju i nałożyć łyżką masę (tak, by powstały placki o średnicy około 8 cm i grubości około 1 cm). Każdy placek smażyć 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Koperkowa creme fraiche
W miseczce wymieszać creme fraiche, sok z cytryny i posiekany koperek.
Placki podawać z plastrem łososia, ułożonym w rulon na wierzchu. Osobno podać w miseczce koperkową creme fraiche i pieprz.
© Paul Merrett
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
  
                     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Donal Skehan
 Donal Skehan 
                         
                         
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska