Polenta z soczewicą i prawdziwkami

Polenta z soczewicą i prawdziwkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Polenta:
  • filiżanka polenty
  • 8 suszonych prawdziwków
  • pół litra bulionu jarzynowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Prawdziwki namoczyć w ciepłej wodzie. Zagotować pół litra bulionu i wodę, w której moczyły się grzyby. Mieszając wsypać polentę. Mieszać przez minutę, aż cały płyn się wchłonie. Gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Cebulę, marchewkę i seler podsmażyć na oliwie. Wlać litr bulionu, dodać prawdziwki, soczewicę, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Przełożyć polentę do miseczek i przybrać soczewicą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA