Ryba w cieście piwnym z miętowym chutnejem
Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z ryb
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia brytyjska
 - Ilość osób:
 - 4
 
Przygotowanie:
Na chutney:
3 duże garści świeżej mięty
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 duża zielona chili, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z limonki
Do ryby:
250 g + 2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki łagodnej curry
125-150 ml piwa
4 filety z ryby o białym, zwartym mięsie, pokrojone na pięciocentymetrowe kawałki
oliwa do smażenia
Chutnej:
Umyj liście mięty i razem z pomidorami, chili, czosnkiem, oliwą i sokiem z limonki umieść w blenderze. Miksuj aż powstanie purée. Być może na początku przyda się odrobina wody. Nakryj naczynie z chutneyem i wstaw do lodówki.
Ryba:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i curry. Dopraw solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Utwórz pośrodku gniazdko i wlej piwo. Powinno powstać gładkie ciasto. Konsystencja ma przypominać ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni 5 cm oliwy. Oprósz rybę mąką. Zanurz rybę w cieście i pozwól, by nadmiar ciasta obciekł. Delikatnie umieść rybę w gorącym oleju i smaż, aż się zrumieni i stanie chrupiąca. Zdejmij rybę z patelni za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Połóż na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smaż kolejne partie ryby. Podawaj natychmiast z miętowym chutneyem.
© Bill Granger
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W