Skwarki do pierogów

Skwarki do pierogów
Oceń przepis:
132 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg boczku surowego
  • 0,5 kg boczku wędzonego surowego
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg słoniny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić wszystkie składniki w sporą kostkę. Najpierw na głęboką, suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę. Kiedy się trochę roztopi dodać podgardle, a następnie boczek surowy i wędzony. Smażyć powoli, mieszać, aż skwarki się zrumienią. Pamiętać, że po wyłączeniu gazu skwarki jeszcze będą się wysmażać - uważać, by się nie przypaliły. To duża ilość, ale smalec ze skwarkami świetnie się przechowuje. Na części tłuszczu można zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, siekany czosnek, majeranek, połączyć ze skwarkami - powstanie smalczyk smakowy do chleba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA