Tajska zupa z makaronem

Tajska zupa z makaronem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiel w malakserze imbir, chili, trawę cytrynową, czosnek i większość kolendry z odrobiną oleju roślinnego na wilgotną pastę. Przełóż ją do dużego płaskiego rondla i smaż przez kilka minut mieszając, aż przyprawy uwolnią aromat. W tym samym czasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 4–5 minut, żeby zmiękły, a następnie odsącz i odstaw na bok. Wlej mleczko kokosowe do rondla z pastą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, dodaj oczyszczone krewetki i gotuj je 2-3 minuty, aż będą matowe i różowe. Dopraw sosem rybnym i resztą posiekanej kolendry. Rozłóż makaron do 2 misek i nałóż aromatyczną zupę z krewetkami. Od razu podawaj. Krewetki można zastąpić kawałkami kurczaka, przegrzebkami i albo pieczarkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA