Tarka dal

Tarka dal
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 g łuskanej ciecierzycy
  • dokładnie wypłukanej
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 mała cebula
  • posiekana
  • 2 zielone papryczki chilli
  • ponakłuwane widelcem
  • 2 cm korzenia imbiru
  • obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 3 ząbki czosnku
  • obrane
  • 3 pomidory
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • 1½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanych liści świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieścić ciecierzycę w garnku z 900 ml wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować, regularnie mieszając, 35-40 minut, aż ciecierzyca lekko zmięknie. W razie potrzeby dolać wody. Zdjąć garnek z ognia i rozgnieść ciecierzycę tłuczkiem. Odstawić do zgęstnienia i ostygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Dodać nasiona kminu i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną pachnieć. Dodać cebulę, papryczki i imbir, i smażyć 4-5 minut, do zrumienienia. Zmiksować czosnek i pomidory na purée. Przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać. Dodać mielone przyprawy i pozostałe 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Posolić do smaku i gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż olej z sosu wypłynie na powierzchnię. Dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Jeśli dal będzie za gęste, dolać wody. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA