Tłuczone ziemniaki z serem grana padano

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.86)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 ziemniaków Yukon Gold
- umytych i pokrojonych na ćwiartki
- 1 szklanka startego sera Grana Padano
- ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki gładkiej
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki na parze, (ok. 15-20 minut). Można też ugotować ziemniaki w garnku z pokrywką, zalewając je 5-8 cm wody. Na parze jednak gotują się szybciej i zostaje w nich więcej smaku i wartości odżywczych. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać ser, oliwę, sól i pieprz. Utłuc na gładką masę. Można dodać więcej oliwy, jeśli pure ma być rzadsze. Tuż przed podaniem wymieszać z natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W