Zupa rybna smakosza

Zupa rybna smakosza
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Ilość porcji:
5

Składniki:

  • 5 porcji
1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu rybnego
  • 8 całych ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 100 g pasternaku
  • 400 ml śmietany
  • sól
  • czarny pieprze
  • 1 łyżka cukru
300 g łososia
Przybranie:
  • 1 opakowanie ogonów raka
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • ikra łososia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę na maśle. Dolej bulion rybny. Dodaj całe ziarna pieprzu i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pasternak. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wlej śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj, aż zupa zgęstnieje. Zestaw z ognia. Wrzuć pokrojonego w kostkę łososia. Ryba się ugotuje, mimo że garnek nie będzie stał na ogniu.

Posyp świeżym koperkiem i przybierz ikrą łososia. Dodaj ogony kraba. Po kilku sekundach będą już ugotowane. Podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA