Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Wigilia wegetariańska
Tradycyjna polska wigilia to rzekomo uczta bezmięsna. Na stołach pojawiają się pierogi, uszka z grzybami, kutia, a obok nich szczupak w galarecie, śle...
Czytaj więcejSzampan
Zbliża się noc sylwestrowa, podczas której będziemy żegnać, mniej lub bardziej hucznie, Stary Rok oraz witać Nowy. Z pewnością nie zabraknie ws...
Czytaj więcejPrzekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejKuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa...
Czytaj więcejPiwo - bursztynowy trunek
Usiadł jeden przy stole, drudzy go obstąpili dokoła w urzędzie sędziów i świadków, wziął szklenicę w rękę, jaka mu się podobała, wielką...
Czytaj więcejCzekolada
Jest bogatym źródłem minerałów i popularnym afrodyzjakiem. Wspaniale poprawia nastrój, bosko smakuje, można się od niej uzależnić. Spożywającym ją w n...
Czytaj więcejEwolucja smaku
Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejKuchnia nowych czasów
Wiek XXI może być przełomowy. Wybitni mistrzowie kuchni, propagatorzy nowatorskiego i naukowego podejścia do kulinariów, eksperymentują z zamkn...
Czytaj więcejKuchnia Australii - eksplozja smaków
Kuchnia australijska jest mieszanką najróżniejszych smaków i wpływów kulturowych: kuchni Aborygenów i osadników z i...
Czytaj więcejKuchnia polska
Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętn...
Czytaj więcejZłe nawyki żywieniowe
Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te li...
Czytaj więcejKuchnia francuska
Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podni...
Czytaj więcejKino kulinarne
Jedzenie to nieodłączna część naszego życia. Służy nie tylko zaspokajaniu głodu, ale też korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Przez wieki traktowa...
Czytaj więcejKuchnia wysp Morza Śródziemnego
Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Potraw...
Czytaj więcejKulinarne wakacje
Podróże fascynują wszystkich ciekawych świata. Podróżujemy, by poznać inne kultury, krajobrazy, architekturę, obyczaje, a także by zas...
Czytaj więcejDzika kuchnia
Żyjemy w czasach, w których dostęp do żywności jest tak prosty, że zupełnie nieświadomie, kupujemy setki produktów, a później r&o...
Czytaj więcej