17.duszony udziec jagnięcy z soczewicą po prowansalsku

17.duszony udziec jagnięcy z soczewicą po prowansalsku
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.17)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki dania głównego
½ udźca jagnięcego
2 cebule pokrojone w plasterki
3 ząbki czosnku
24 pomidorki koktajlowe
mały pęczek tymianku
oliwa
3 liście laurowe
czarne oliwki bez pestek
½ butelki dobrego, czerwonego wina
150 ml wywaru z jagnięciny

Składniki soczewicy
150g soczewicy puy
200g drobno posiekanego selera naciowego, marchwi i cebuli
3 liście laurowe
3 łyżki stołowe oliwy
500 ml wywaru drobiowego
12 pomidorków koktajlowych
1 cytryna

Przygotowanie
W brytfannie obsmażyć mięso na oliwie, aż będzie brązowe. Wyjąć, wrzucić cebulę, czosnek i pomidory. Smażyć 1-2 minut, włożyć mięso. Wlać wywar, wino, wrzucić liście laurowe, oliwki i tymianek. Przykryć. Dusić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. W tym czasie na oliwie przez kilka chwil smażyć seler, marchew i cebulę. Dolać wywar drobiowy, dodać pomidory, liście laurowe i soczewicę. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje, a soczewica będzie miękka. Wlać nieco oliwy i sok z cytryny. Wyjąć mięso, nieco odparować sos i odkroić grube plastry jagnięciny. Na rustykalny półmisek wyłożyć soczewicę, pokryć ją plastrami mięsa. Oblać sosem spod pieczeni i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA