Amerykańskie pankejki z kiełbasą

Amerykańskie pankejki z kiełbasą
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

  • 500 g mięsa, wyciśniętego z białej surowej kiełbasy
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 600 ml maślanki
  • 3 duże jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 50 g stopionego masła, plus masło lub smalec, do smażenia pankejków
  • syrop klonowy, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłóż mięso z kiełbasy na dużą patelnie i rozdrobnij za pomocą drewnianej łopatki lub grzbietu łyżki. Smaż, regularnie mieszając i rozdrabniając, aż porządnie się zrumieni. Zdejmij z ognia, zostaw do ostygnięcia.

Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia i solą. Zrób pośrodku dołek. Roztrzep żółtka i stopione masło z maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej maślankę z dodatkami do dołka, roztrzep na gładko. Dodaj dużą łyżkę piany i wymieszaj, przegarniając metalową łyżką, by rozrzedzić ciasto. Następnie, delikatnie przegarniając metalową łyżką wymieszaj zresztą piany, tak, by nie straciła objętości.

Wstaw patelnię na średni ogień i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno się rozlać na placek o średnicy około 20 cm. Nałóż na wierzch dwie łyżki podsmażonego mięsa z kiełbasy – podczas smażenia ciasto urośnie i mięso w nim się zatopi. Kiedy pankejk będzie od spodu złotobrązowy i w połowie ścięty, przewróć go i smaż przez kolejną minutę na drugiej stronie. Smaż kolejne racuszki, do wykorzystania całego ciasta.

Podawaj polane obficie syropem klonowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA