Baba grochowa

Baba grochowa
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Warzyć groch w ługu, póki się nie będzie łupić; gdy się wyłupi, wyprać je w kilku wodach, żeby ługiem nie śmierdział. Po tym warzyć tak długo, póki woda nie wywre, wyłożyć go na panewkę. Gdy wychłodzieje, to go utrzyj dobrze i wziąć tartego chleba, nalać nań ze dwie łyżce różanej wódki, ze trzy łyżki cukru i to dać do tego grochu, dobrze trzeć, do tego przydać żółtków sześć, trochę soli, młodego masła jako jaje, a to wszytko na spół trzeć. Po tym wziąć na tygiel masła, żeby gorące było, i uformować to jako bochenek, i włóż na to masła, a gdy się na jedne stronie usmaży, to na drugą obrócić.
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego
  • 4,5 szklanki wody
  • 2 listki laurowe
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1/3 kostki masła
  • 0,5 szklanki wytrawnego wermutu
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz biały do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i moczymy przez 8 godzin. Następnie do grochu dodajemy listki laurowe i boczek wędzony (w całości), gotujemy do miękkości na małym ogniu 1 godzinę. Groch przekładamy na durszlak, boczek studzimy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, na końcu dodajemy posiekany czosnek, wszystko podlewamy wermutem i, podpalając, wypalamy alkohol.
Groch ucieramy blenderem, dodajemy cebulę z czosnkiem, pokrojony boczek, żółtka, całość mieszamy i przyprawiamy do smaku, dla uzyskania lepszej konsystencji dodajemy bułkę tartą.
Masę wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki, pieczemy 35 minut w temperaturze 165 °C. Podajemy ciepłą z gorącym sosem chrzanowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA