Bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułki poznańskie z przedziałkiem
Oceń przepis:
502 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Podmłoda:
  • 100g mąki pszennej typ 750
  • 100 ml wody
  • 1 g drożdży
Ciasto właściwe:
  • 5 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na podmłodę.

Odstawić w temperaturze pokojowej na 12–16 godz. do fermentacji.

 

W dniu pieczenia:

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać mąkę oraz sól. Wymieszać. Dodać podmłodę, wymieszać.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania. 

Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.

Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę i odłożyć na 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie na lekko obsypanym blacie delikatnie rozwałkować każdą bułkę, żeby nabrała podłużnego kształtu, i palcami nacisnąć na środek.

Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 min do garowania.

Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.

Bułki wstawić do piekarnika.

Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 12–15 min. 

Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA