Cykoria z gorgonzolą i orzechami

Cykoria z gorgonzolą i orzechami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Klasyczne połączenie: listki cykorii wypełnione dobrym serem pleśniowym i orzechami można przygotowywać z różnych odmian tych składników. Białą cykorię belgijską zastąpić czerwoną lub małymi listkami radicchio. Listki najlepiej odrywać od korzenia w ostatniej chwili, bo szybko więdną. Najlepsze pleśniowe sery to gorgonzola, roquefort, stilton. Jeżeli ser ma za mocny smak można wymieszać go z kremowym mascarpone. Orzechy włoskie, laskowe, pekan są dobre, jeśli są świeże. Aby uzyskać efekt większej chrupkości można je uprażyć na suchej patelni lub w ciepłym piekarniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA