Empanadas

Empanadas
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • kilogram mielonej jagnięciny
  • 3 łyżki oliwy
  • posiekana cebula
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • półtorej łyżeczki uprażonego, zmielonego kminu
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • łyżka papryki
  • 2 filiżanki przecieru pomidorowego
  • pół filiżanki natki kolendry
  • chili do smaku
  • 2 żółtka roztrzepane z 4 łyżkami mleka
Ciasto:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i mięso. Smażyć mieszając. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż mięso będzie gotowe. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dołożyć kolendrę. Mąkę przesiać z solą. Dodać jajko i jogurt. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200°C i natłuścić formy do pieczenia. Podzielić ciasto na sześćdziesięciogramowe porcje. Rozwałkować formując koła. Przełożyć do foremek, nałożyć farsz i całość zakryć ciastem. Skleić brzegi, a wierzch posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA