Francuskie tosty z owocami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kucharze świata (odc.5)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Jest to rodzinne śniadanie, podniesione do rangi deseru. Kromki opieczonego słodkiego pieczywa typu brioche obłożone są kremem i owocami i podane z kolorowymi puree, owocami i cytrynowym sorbetem. Szef kuchni przypomina, że im czerstwiejsze i twardsze pieczywo, tym dłużej je nasączamy. Cukier waniliowy robimy, przechowując rozkrojone laski wanilii w cukrze pudrze. Jeśli nie dysponujemy poziomkami, można je zastąpić jak najmniejszymi i najsłodszymi truskawkami.
Puree
3 łodygi rabarbaru
½ kg truskawek
3 łyżki stołowe cukru
Krem
1 ¼ szklanki mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżki stołowe mąki
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem waniliowy (custard)
¾ szklanki mleka
1 rozkrojona laska wanilii lub 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Francuskie tosty
4 jajka
11/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru waniliowego
12 kromek brioche lub chałki
¼ szklanki (5 dag) niesolonego masła
¼ szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo
½ szklanki Amaretto lub podobnego likieru
2 ½ szklanki poziomek
½ l malin lub borówek amerykańskich
½ l sorbetu cytrynowego
Przygotowanie puree
Rabarbar i truskawki umieszczamy w osobnych szklanych lub plastikowych miskach. Rabarbar posypujemy 2 łyżkami stołowymi cukru – pozostały wsypujemy do truskawek. Ręcznym blenderem miksujemy owoce, każde przecieramy przez sitko, przekładamy do oddzielnych, plastikowych butelek i przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie kremu
Wlewamy mleko do rondelka, rozkrawamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i wszystko razem wrzucamy do mleka. Zagotowujemy je i odstawiamy. W średniej misce ubijamy żółtka z cukrem, aż będą jasne i gęste. Przesiewamy mąkę i skrobię, dodajemy do jajek i miksujemy, aż się połączą. Dodajemy około pół szklanki gorącego mleka do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy ją do pozostałego mleka, bez przerwy ubijając. Doprowadzamy do wrzenia nie przerywając ubijania, by nie powstały grudki. Gotujemy 2 minuty wciąż miksując, aż krem lekko zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia i przecedzamy. Jeśli zamiast laski wanilii wykorzystujemy ekstrakt waniliowy – dodajemy go na tym etapie. Powierzchnię kremu przykrywamy przezroczystą folią, aby nie utworzyła się „skórka”. Schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki. Krem można przygotować dzień wcześniej.
Przygotowanie kremu waniliowego (custard)
Wlewamy mleko do rondelka, rozkrawamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i wszystko razem wrzucamy do mleka. Zagotowujemy je i odstawiamy. W rondelku o grubym dnie ubijamy na małym ogniu żółtka, aż zrobią się jasne. Dodajemy cukier po 1 łyżce i miksujemy, aż całkiem się rozpuści, a mieszanka zgęstnieje. Wlewamy mleko, ubijając drewnianą łyżką, dopóki krem nie stanie się gęsty. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laskę wanilii i dodajemy ekstrakt waniliowy. Powierzchnię kremu przykrywamy przezroczystą folią, aby nie utworzyła się „skórka”. Odstawiamy.
Przygotowanie tostów
Miksujemy w misce jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy, aż do uzyskania rzadkiego ciasta. Wylewamy je na blachę, układamy w nim kromki pieczywa i odstawiamy na pół godziny, obracając od czasu do czasu, by nasiąkły mieszanką. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy tosty, polewając je gorącym tłuszczem. Po mniej więcej minucie, gdy się lekko przyrumienią – obracamy je i smażymy drugą stronę, po czym wyjmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku.
Przygotowanie deseru
Wylewamy na talerz likier i układamy w nim tosty. Wierzchy smarujemy kremem i okładamy poziomkami. Polewamy kremem waniliowym, deser ozdabiamy puree rabarbarowym i truskawkowym, oraz malinami lub borówkami i truskawkami. Obok tostów kładziemy gałkę sorbetu. Dekorujemy paru listkami mięty.
© Jean-Louis Neichel
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Przekąski
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie 
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                        