Gulasz jagnięcy z chorizo z łosia

Gulasz jagnięcy z chorizo z łosia
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 350 ml ciemnego piwa typu lager
  • 1,5 łyżki brązowego sosu z pieczonych kości (demi-glace)
  • 1 duża marchew
  • 150 g brukwi
  • 150 g pasternaku
  • 250 g czarnej soczewicy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1 łyżeczka czosnku, startego
  • 150 g surowych kiełbasek chorizo z łosia lub z jelenia
  • szczypta przyprawy garam masala
  • szczypta kminu
  • kwaśna śmietana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój mięso w kostkę tej samej wielkości. Na niewielkiej ilości oliwy zrumień lekko w garnku. Wlej bulion wołowy, piwo i sos brązowy. Zostaw na 2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Pokrój warzywa korzeniowe w kostkę tej samej wielkości. Wrzuć do garnka. Dodaj soczewicę, ocet balsamiczny i jeszcze trochę bulionu wołowego. Zetrzyj imbir i czosnek prosto do garnka. Połam kiełbaski na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dopraw szczyptą garam masali i kminu. Zostaw na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA