Jagnięcina z Hajdarabadu
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Przygotowanie:
Marynata
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka białych nasion maku
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
1 średnia cebula, grubo pokrojona
2 średnie pomidory, grubo pokrojone
Mięso
800 g jagnięciny z kością, pokrojonej na małe kawałki
3 łyżki oleju roślinnego
¾ łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżeczka nasion kminu
500 ml wody
5-8 zielonych papryczek jalapeño, przeciętych na pół i wypestkowanych
2-3 łyżeczki pasty tamaryndowej
sól do smaku
2 garście posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie
Umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i zmiksować na gładką masę. Włożyć jagnięcinę do marynaty i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać w rondlu dwie łyżki oleju, dodać nasiona czarnuszki i kminu, i prażyć około pół minuty, aż kmin zbrązowieje. Dodać jagnięcinę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, 12-15 minut. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 35-40 minut. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolać wody. W połowie gotowania rozgrzać na patelni pozostały olej i obsmażyć papryczki, dwie minuty, często mieszając. Przełożyć do jagnięciny. Kiedy jagnięcina będzie miękka, dodać pastę tamaryndową, zamieszać, posolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Dodać świeżą kolendrę, zamieszać i podawać.
Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak