Pikantna zupa z małżami i zapiekanymi ziemniakami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.4)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- wędzony boczek
- śmietana
- świeży koper
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól
- oliwa
- żółty ser (ementaler
- cheddar
- gruyere czy inny o wyraźnym smaku)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Ziemniaki w łupinach pokrojone w ósemki wrzucić do miski, dodać papryki i sól, polać oliwą, wymieszać. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez około 20 minut. Przygotować bulion. Do pokruszonej kostki rosołowej, dodać kilka drobin szafranu i zalać gorącą wodą, zamieszać i odstawić, aby kostka się rozpuściła. Opłukane małże włożyć do garnka, wlać wino, gotować pod szczelnym przykryciem około 5-7 minut. Roztopić w drugim garnku masło, dodać posiekany czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę. Poddusić przez chwilę i wsypać garam masala i kurkumę, podsmażyć mieszając. Wlać bulion. Na garnku umieścić durszlak, odcedzić małże (wino, w którym się gotowały ma spłynąć do bulionu). Otrząsnąć małże na durszlaku, przełożyć na tackę. Wyjąć małże z muszli za pomocą łyżeczki. Małże, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Zostawić kilka sztuk w skorupkach do dekoracji. Wyjąć z piekarnika ziemniaki. Na wierzch wsypać pokrojony w kostkę boczek i znów włożyć do piekarnika. Po kilku minutach, kiedy boczek się zrumieni, wyjąc ziemniaki z piekarnika i posypać startym serem, wstawić do zapiekania, aby ser się stopił. Małże wrzucić do zupy i podgrzać, uważając, by się nie zagotowała (małże wtedy stałyby się gumiaste). Wlać śmietankę. Wcisnąć sok z połowy limonki i trochę posiekanego kopru. Przelać zupę do miseczek, udekorować małżami w skorupkach. Na talerzyku obok podać zapieczone ziemniaki.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia międzynarodowa
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
  
                     
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Jan i Jakub   Kuroniowie
 Jan i Jakub   Kuroniowie