Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pieczone pomidory:
2 szklanki pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
4 ząbki czosnku
szczypta greckiego oregano
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta cukru brązowego
sól morska i pierz czarny do smaku
Krokiety ziemniaczane:
4 duże ziemniaki, najlepiej Russet Burbank
3 drobno posiekane dymki
½ szklanki Parmiggiano Reggiano
2 roztrzepane jaja
1 szklanka tartej bułki z przyprawami
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
oliwa do smażenia
Polędwica:
4 steki
1 łyżka przyprawy do steków
2 łyżki oleju rzepakowego canola
Sos balsamiczny:
4 łyżki starzonego czerwonego octu balsamicznego
4 łyżki syropu klonowego
Pieczone pomidory:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory ułożyć jedną warstwą w brytfannie. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać oregano, solą, pieprzem i cukrem brązowym. Dobrze wymieszać. Piec 40 minut.
Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dymki i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie, aż czosnek się zezłoci, a dymki zeszklą. W dużej misce połączyć ziemniaki z dymką i czosnkiem, dodać starty parmezan i dokładnie rozgnieść. Miskę przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ze schłodzonej masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety, obtaczać w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Na patelnię nalać oliwy extra vergine do wysokości pół centymetra. Krokiety smażyć około minuty, aż ze wszystkich stron zrumienią się.
Polędwica:
Steki doprawić przyprawą do steków. W patelni rozgrzać na średnim ogniu olej canola. Obsmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne dwie minuty z każdej strony.
Usmażone steki owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos balsamiczny:
Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać ocet balsamiczny i syrop klonowy. Gotować mieszając, aż sos nieco się zredukuje. Skropić nim steki z polędwicy.
© Nadia G.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia włoska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
  
                     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Dave  Myers
 Dave  Myers 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                         Malka Kafka
 Malka Kafka