Pierogi ruskie
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- ok. 1 szklanki wrzątku
- 1 jajko
- sól
- opcjonalnie łyżka oliwy lub masła
- Farsz:
- 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- opcjonalnie: jogurt grecki, sól, pieprz lub skwarki z boczku i smalec do polania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Robimy ciasto. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Możemy podlać wodą, jeśli wyda nam się za suche lub podsypać mąką, jeśli wyjdzie zbyt rzadkie. Dodajemy jajo i ew. tłuszcz i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem. 
Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. W trakcie smażenia można ją doprawić solą, szybciej zmięknie. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy łyżką farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy ok. 2 łyżeczek farszu. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
					Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. W trakcie smażenia można ją doprawić solą, szybciej zmięknie. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy łyżką farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy ok. 2 łyżeczek farszu. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Pierogi i pierożki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
  
                     
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        