Tureckie ciasteczka z migdałami

Tureckie ciasteczka z migdałami
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, do miski lub malaksera, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy.
Dodajemy po kawałku zimnego masła, esencję oraz rozbełtane jajo i miksujemy pulsacyjnie lub rozcieramy nasadą dłoni o stolnicę, aż do połączenia składników. Musimy uzyskać gładkie, jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Z ciasta odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, wciskamy na środek migdały i smarujemy rozkłóconym jajem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją, jeśli będą się zbyt mocno przypiekać należy je przykryć folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA