Quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem śmietankowo-limonkowym

Quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem śmietankowo-limonkowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Przygotowanie:



Quesadille:
1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej
2 duże czerwone pieczone papryki ze słoika, pokrojone na kawałki
oliwa
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
tabasco
150 g sera Monterey Jack, startego
pęczek kolendry, posiekany
150 g tofu
szczypta kurkumy
szczypta mielonego kminku
1 dymka, pokrojona na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pozbawione pestek, drobno posiekane
1 pierś z kurczaka, pieczona przez około 25 minut w 180 stopniach C z małą ilością oliwy i doprawiona solą i pieprzem
4 tortille (pszenne białe, razowe, orkiszowe)
duża garść kolendry, drobno posiekanej

Guacamole:
2 dojrzałe awokado, miąższ wybrany i rozgnieciony
otarta skórka i sok z limonki
1 pomidor bez pestek i drobno posiekany
½ czerwonej cebuli, obranej i drobno posiekanej
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Sos śmietanowy:
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
otarta skórka i sok z limonki

Przygotowanie:
Wymieszaj fasolę z kawałkami pieczonej papryki, małą ilością oliwy, solą pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco. Zrób guacamole, mieszając podane składniki. Wymieszaj ser z posiekaną kolendrą. Rozdziel fasolę z papryką do dwóch misek. Podsmaż dymkę i chili na małej ilości oliwy, dodaj pokruszone tofu, kurkumę i kminek. Posiekaj mięso z piersi kurczaka. Połóż tortillę na patelni, a na nią nałóż połowę fasoli. Na wierzchu rozłóż tofu, posyp serem z kolendrą i przykryj drugą tortillą. Podsmażaj na niedużym ogniu, aż tortilla się zrumieni, a nadzienie zagrzeje i ser stopi, a następnie odwróć szybkim ruchem tortillę na drugą stronę. W ten sam sposób przygotuj drugą quesadillę, zamiast tofu dodając kurczaka. Wymieszaj śmietanę z otartą skórką i sokiem z połowy limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe quesadillas pokrój na kliny i podawaj ze śmietaną i guacamole.

© Sophie Dahl

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA