Sałatka z soczewicy

	Sałatka z soczewicy
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • miarka drobnej soczewicy
  • liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • duża czerwona cebula w plasterkach
  • 2 drobno skrojone ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny (ew.)
  • olej z orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 60 g uprażonych orzechów włoskich
  • 120 g rozdrobnionego koziego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsypać soczewicę do rondla z liściem laurowym i tymiankiem. Nalać 375 ml wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 30 – 40 min. Powinny przez ten czas wchłonąć cały płyn, a jeśli nie, jego resztę odlać.
Jednocześnie rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek na minutę i zdeglasować patelnię odrobiną octu balsamicznego. Ugotowaną soczewicę wrzucić do cebuli, posolić, popieprzyć i przesypać do miseczki. Posypać orzechami i serem. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA