Udziec jagnięcy w miodzie

Udziec jagnięcy w miodzie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składnik główny
sprawiony udziec jagnięcy o wadze ok. 2,2 kg

Marynata
2 łyżki oleju roślinnego
5 łyżki soku z cytryny
15 g świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
6 dużych ząbków czosnku, obranych i z grubsza posiekanych
1 łyżki mielonego kminu
1 łyżki mielonej kolendry
¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
sól do smaku
1 łyżka garam masala
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki wody

Miodowa skorupka
100 g migdałów w płatkach
100 ml greckiego jogurtu
1½ łyżki miodu

Przygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Głęboko ponacinać mięso ostrym nożem i starannie natrzeć marynatą, aby wniknęła w nacięcia. Włożyć udziec do plastikowej torebki i schować do lodówki minimum na 6-8 godzin, a najlepiej na całą dobę. Zmiksować 70g migdałów, jogurt i połowę miodu. Polać udziec tą mieszanką, przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut, a najlepiej na dwie godziny. Przed pieczeniem wyjąć mięso na tyle wcześnie, aby zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 225°C, umieścić udziec na ruszcie, a pod spód wstawić blachę. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, i piec jeszcze 1 godzinę i 40 minut, aż nakłute mięso zacznie puszczać różowy sok. Jeżeli będzie piekło się za szybko, można je przykryć folią aluminiową. Można też co pół godziny pędzlować udziec sosem, który spłynie do podstawionej blachy.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać udziec pozostałymi migdałami i polać resztą miodu. Wyjąć udziec z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie pokroić i podawać.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA