Fiński naleśnik

Fiński naleśnik
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery

Składniki:

Do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka.
Używając trzepaczki wymieszaj jaka z suchymi składnikami, a następnie wlej cienką strużką mleko, cały czas roztrzepując. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny – po tym czasie nieco zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj kwadratową foremkę lub brytfankę stopionym masłem i wlej ciasto. Piecz mniej więcej 30 min, aż ciasto urośnie i zacznie przybierać złotawą barwę z wierzchu, od spodu pozostając wilgotne. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, pokrój na 6 kawałków, na każdy nałóż owoce i łyżkę śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA