Focaccia z winogronami

Focaccia z winogronami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2½ łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • ¾ szklanki letniej wody (o temperaturze nieco wyższej niż temperatura ciała)
  • 2½ do 3 szklanek włoskiej mąki typu "00" LUB 1½ szklanki białej mąki pszennej
  • 1 do 1½ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki + 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3½ szklanki winogron
  • 1/3 szklanki miałkiego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, wino, miód i letnią wodę w dużej misce. Dosyp 1 szklankę mąki i wymieszaj (mieszanina będzie grudkowata). Przykryj miskę plastikową folią i odstaw w miejsce wolne od przeciągu na ok. 40 min, aż ciasto podwoi objętość. Dodaj ¼ szklanki oliwy, 1 ½ szklanki mąki oraz sól i mieszaj, aż utworzy się lepkie ciasto. Zagniataj je na posypanym mąką blacie, stopniowo dosypując do ½ szklanki mąki aż do chwili, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, lecz nadal miękkie (ok. 8-10 min). Lepiej zagniatać ręcznie, niż z użyciem miksera. Przełóż ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryj plastikową folią i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna dwukrotnie zwiększyć objętość. Zagnieć ciasto jeszcze przez chwilę na oprószonej mąką powierzchni. Przekrój je na pół i jedną z połówek rozwałkuj (drugą trzymaj pod przykryciem) na prostokąt o wymiarach 23 x 33 cm. Przełóż placek do natłuszczonej oliwą blachy o tych samych wymiarach i rozsyp na nim połowę winogron i cukru. Rozwałkuj drugą połówkę ciasta do tych samych rozmiarów i przykryj pierwszą, z winogronami. Rozsyp pozostałe winogrona i lekko dociśnij. Posyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz ciasto, aż będzie złociste. Po około 40 min rozsmaruj pędzlem na focaccii pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA