Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Gofry1 szklanka (250 ml) mąki zwykłej
1 szklanka (250 ml) mąki razowej
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru
4 łyżeczki (20 ml) musztardy w proszku
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
2 szklanki (500 ml) maślanki
½ szklanki (125 ml) roztopionego, niesolonego masła
2 jajka
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
Przygotowanie
Przesiać razem obie mąki, cukier, musztardę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połączyć maślankę, masło i jajka. Wlać płynne składniki do sypkich, dodać tymianek i wymieszać. Wlewać ciasto do gofrownicy, piec, aż będą złociste. Po zamknięciu formy – obcinać nożem wystające z gofrownicy ciasto. Na wierzchu upieczonych gofrów układać upieczonego kurczaka, polewać sosem i podawać na gorąco.
Pieczony kurczak
8 piersi z kurczaka (ze skórą)
4 łyżki stołowe (60 ml) klarowanego masła
gruboziarnista sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzać na dużym ogniu żaroodporną patelnię. Posmarować piersi kurczaka masłem, przyprawić solą i pieprzem. Układać je skórą ku dołowi, smażyć 3 – 4 min., aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Obrócić mięso i smażyć kolejną minutę. Przełożyć z powrotem skórą w dół i wstawić wraz z patelnią do piekarnika. Piec 10 – 12 min., aż soki będą klarowne. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by mięso „odpoczęło”. Każdą pierś pokroić ukośnie na 3 części.
Sos śmietankowo-musztardowy
4 szklanki (1 l) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) musztardy Dijon
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej musztardy Dijon
szczypta gruboziarnistej soli
Przygotowanie
W stalowym rondlu gotować śmietanę tymiankiem, aż połowa odparuje. Zestawić z ognie i wymieszać z musztardą i solą. Podawać na gorąco. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Rozgrzewać, mieszając.
© Donna Dooher
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Donna Hay
 Donna Hay