Golonka jagnięca z puree ziemniaczanym

Golonka jagnięca z puree ziemniaczanym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

Puree z topinamburów i z ziemniaków:
Masło szałwiowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrumień z wszystkich stron golonki na niewielkiej ilości oliwy. Posiekaj cebulę. Marchewkę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Dodaj do czosnku szczyptę soli. Podsmaż do miękkości marchewkę, seler i cebulę w dużym garnku. Wrzuć czosnek i dalej podsmażaj. Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze kilka minut.

Domieszaj brązowy sos, bulion wołowy i cielęcy, czerwone wino, przyprawy i cukier. Doprowadź do wrzenia. Włóż zrumienione golonki. Gotuj na średnim ogniu 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i bez trudu będzie odchodziło od kości.

Przecedź sos przez sito do czystego garnka. Doprowadź do wrzenia, żeby wzmocnić smak. Usuń skórę z golonek. Oprósz mięso solą. Podawaj z sosem i z puree z ziemniaków.

Puree z topinamburów i z ziemniaków:
Starannie umyj i obierz warzywa. Pokrój na kawałki tej samej wielkości. Ugotuj do miękkości. Podgrzej w garnku mleko ze śmietaną.

Przygotuj masło szałwiowe. Roztop masło na patelni i usmaż liście szałwii, aż będą chrupiące. Wyjmij liście z masła i odłóż na bok.

Wlej śmietanę z mlekiem do miski z ziemniakami i topinamburami. Rozetrzyj na gładką masę.
Domieszaj 4-5 łyżek masła szałwiowego. Dodaj chrzan i sól. Przybierz smażonymi liśćmi szałwii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA